Wijn Zavelaar

acolon
stefaan met wijnglas
dominique wijnplukken

Heuvellandse wijn van Wijngaard ZAVELAAR:  2018 zilveren medaille behaald voor onze witte wijn in wedstrijd Beste Belgische wijnen !

Zaakvoerder van houthandel Decadt en Bellini, Stefaan Decadt,  heeft een passie voor wijn, en daarom is hij in 2010 in het Heuvelland begonnen met een wijngaard aan te planten. Daarop heeft hij vroegrijpende druiverassen aangeplant, namelijk de pinot noir, pinot gris , pinot auxerrois, chardonnay en dit jaar Acolon

Wijngaard Zavelaar, gelegen in de vallei van de scherpenberg op de heuvelrug 'Zavelaar' in het Heuvelland, is ontstaan door een unieke samenwerking tussen houthandelaar Stefaan Decadt uit Vlamertinge, en wijnbouwer Martin Bacquaert van het wijndomein Entre-deux-Monts uit Westouter. De passie voor wijn van Stefaan en de know-how van Martin leiden samen tot het maken van mooie kwaliteitswijnen. Dankzij de goede afwatering van het hellend perceel, de typische ijzerzandsteen, het hellend karakter van het perceel en de lichte, arme zanderige bodem, is de Zavelaar uitermate geschikt voor wijnbouw. De wijngaard is omgeven door het bos 'Zavelaar' en verschillende hagen, die als bescherming dienen tegen de wind, en aaneensluitend een domein vormen van  5 hectare.

Wijndomein Zavelaar maakt 3 wijnen: de mousserende witte wijn Zavelaar , die 16 euro/fles kost, en de witte pinot wijn (vinificatie van pinot gris-pinot auxerrois en chardonnay) in een speciale gezandstraalde fles met unieke glazen vinoloc-stop, die 15 euro/fles kost, en nieuw dit jaar is onze eerste rode ACOLON wijn, een dieprode licht kruidig, naar bos geurende wijn,  aangenaam om te drinken, en eveneens met een 'houten' vinoloc stop. Deze kost 18 €/fles. Dit allen verkrijgen in ons Bellini beauty en wellness center, ofwel bij Stefaan Decadt zelf, zaakvoerder in de nabijgelegen houthandel Decadt te Vlamertinge, en volgende verkooppunten: Chez Marie, Grotemarkt Ieper, spar Vlamertinge, Tommelin prik en tik Vlamertinge,  't Hemelryck Menenstraat in Ieper,  l'heritage in Poperinge, Delhaize Poperinge , t'appetijtje in Wijtschate en horecaservice Nevejan.

Wijngaard Zavelaar ligt langs de Dikkebusstraat te De Klijte Heuvelland, net buiten het dorp, en is in totaal 2 ha groot; begin 2018 werd een nieuwe soort rode druif bijgeplant, namelijk de ACOLON druif. Dit is een vroegrijpende druif, een kruising van Lemberger en Dornfelder, met hoge kleurintensiteit, mooie fruitaroma's en een goede struktuur en lengte.

Op 19 september 2018 deden wij mee met de wedstrijd: Beste Belgische Wijn, en daar werden we met onze witte wijn beloond met de zilveren medaille, dit mede dank zij de uitstekende terroir en ligging in de vallei van de scherpenberg en de know how van onze partner en wijnmaker Martin Bacquaert.

NAAM ZAVELAAR:  Zavelaar komt van een heuvel met zavel of grofzand wat in onze streek verwijst naar de ijzerhoudende zandlagen, door de zeeën in het verre verleden hier als zandbanken neergezet. Deze zandlagen werden al ontgonnen in de voorhistorische periode, later door de Kelten, de Romeinen en ook in de middeleeuwen tot in de 13e eeuw. De recente zandwinningen liepen in Heuvelland heel actief na WO II en liepen door tot omstreeks 1960. Ook hier ging het blijkbaar om een zandwinningsgebied met naam de 'Zavelaar' waar er later  op deze heuvel een bos werd geplant. Diverse namen wijzen op deze meerdere zandontginningsaanwezigheid in onze streek, zoals de 'zavelaar' de 'zandberg', 'ravelsberg' en de 'sabliere' op de Katsberg. De Zavelaar verwijst naar het elzen-essenbos en het eiken-haagbeukenbos met de typische voorjaarsflora van o.a. wilde boshyacint. Het bos herbergt heel wat typische zangvogels en foeragerende (naar voedsel zoekende) roofvogels. Sinds 2011 verwijst Zavelaar nu dus ook naar wijngaard Zavelaar!

Reservatie/bestelling succesvol toegevoegd aan uw winkelwagen

Klik hier om uw reservatie of bestelling te bekijken en te finaliseren
of
Klik hier om verder te surfen.