Wijn Zavelaar

stefaan met wijnglas
dominique wijnplukken
wijnflessen3

Heuvellandse wijn van Wijngaard ZAVELAAR, genoemd naar de heuvelrug waarop ze ligt.

De zaakvoerder van Bellini, Stefaan Decadt,  heeft een passie voor wijn, en daarom is hij in 2010 in het Heuvelland begonnen met een wijngaard aan te planten. Daarop heeft hij vroegrijpende druiverassen aangeplant, namelijk de pinot noir, pinot gris , pinot auxerrois en meer recent Chardonnay.

Wijngaard Zavelaar, gelegen in de vallei van de scherpenberg op de heuvelrug 'Zavelaar' in het Heuvelland, is ontstaan door een unieke samenwerking tussen houthandelaar Stefaan Decadt uit Vlamertinge, en wijnbouwer Martin Bacquaert van het wijndomein Entre-deux-Monts uit Westouter. De passie voor wijn van Stefaan en de know-how van Martin leiden samen tot het maken van mooie kwaliteitswijnen. Dankzij de goede afwatering van het hellend perceel, de typische ijzerzandsteen, het hellend karakter van het perceel en de lichte, arme zanderige bodem, is de Zavelaar uitermate geschikt voor wijnbouw. De wijngaard is omgeven door het bos 'Zavelaar' en verschillende hagen, die als bescherming dienen tegen de wind, en aaneensluitend een domein vormen van  5 hectare.

De eerste pluk op wijngaard Zavelaar vond plaats op een regenachtige zondag 13 oktober 2013,en met een 25-tal entoesiaste plukkers werden duizenden rijpe druivetrosjes in één dag geplukt, en onmiddellijk geperst op het wijndomein Entre-deux-Monts te Westouter.

Momenteel zijn er 3 wijnen te koop: de mousserende witte wijn Zavelaar , die 16 euro/fles kost, en de witte pinot wijn (vinificatie van pinot gris-pinot auxerrois en chardonnay) in een speciale gezandstraalde fles met unieke glazen stop, die 14 euro/fles kost, en recent de eerste rode wijn, pinot noir, 18 euro/fles, allen te verkrijgen in ons Bellini beauty en wellness center, ofwel bij Stefaan Decadt zelf, zaakvoerder in de nabijgelegen houthandel Decadt te Vlamertinge, en volgende verkooppunten: Chez Marie , markt Ieper, spar Vlamertinge en 't Hemelryck, Menenstraat in Ieper.

Wijngaard Zavelaar ligt langs de Dikkebusstraat te De Klijte Heuvelland, net buiten het dorp, en is 1 ha groot; in 2018 wordt nog 1 ha rode druiven bijgeplant met de ACOLON druif. Dit is een vroegrijpende druif, een kruising van Lemberger en Dornfelder, met hoge kleurintensiteit, mooie fruitaroma's en een goede struktuur en lengte, dat belooft voor later, schatting 2022 op de markt te verkrijgen bij ons

NAAM ZAVELAAR:  Zavelaar komt van een heuvel met zavel of grofzand wat in onze streek verwijst naar de ijzerhoudende zandlagen, door de zeeën in het verre verleden hier als zandbanken neergezet. Deze zandlagen werden al ontgonnen in de voorhistorische periode, later door de Kelten, de Romeinen en ook in de middeleeuwen tot in de 13e eeuw. De recente zandwinningen liepen in Heuvelland heel actief na WO II en liepen door tot omstreeks 1960. Ook hier ging het blijkbaar om een zandwinningsgebied met naam de 'Zavelaar' waar er later  op deze heuvel een bos werd geplant. Diverse namen wijzen op deze meerdere zandontginningsaanwezigheid in onze streek, zoals de 'zavelaar' de 'zandberg', 'ravelsberg' en de 'sabliere' op de Katsberg. De Zavelaar verwijst naar het elzen-essenbos en het eiken-haagbeukenbos met de typische voorjaarsflora van o.a. wilde boshyacint. Het bos herbergt heel wat typische zangvogels en foeragerende (naar voedsel zoekende) roofvogels. Sinds 2011 verwijst Zavelaar nu dus ook naar wijngaard Zavelaar!

Reservatie/bestelling succesvol toegevoegd aan uw winkelwagen

Klik hier om uw reservatie of bestelling te bekijken en te finaliseren
of
Klik hier om verder te surfen.